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	Het doel van Arbitrair

Het doel van Arbitrair is níét om alle arbiters op één en dezelfde lijn te krijgen. Ook gaat het ons niet om ‘goed’ of ‘fout’. Wat beogen wij dan wel? Dat arbiters met een (nog) beter gevoel kunnen arbitreren. En dat doel kunnen we alleen bereiken als we in alle openheid met elkaar over kwesties  kunnen spreken waarover arbiters gemakkelijk verschillend kunnen denken. Daarbij geven we onze lezers alle ruimte om hun kennis en vaardigheden te verbeteren met wat alle schrijvers daarover schrijven.

Dat voorkomt ook uitputtende discussies. Zodra en zolang er geen nieuwe aandachtspunten zijn, 

beschouwen we dat onderwerp als afgerond.

Deze formule betekent dat de grenzen van het geschrevene niet worden bepaald door de ‘Spelregels voor wedstrijd-bridge’. Als de enige billijke oplossing van een bepaald probleem duidelijk lijkt te liggen buiten de ruimte die ons ‘wetboek’ geeft, mag dat zeker worden genoemd. Niet voor niets is ook de allernieuwste versie van de Spelregels niet de allerlaatste (.

Siger Seinen en Rob Stravers


***De nieuwe Spelregels

Twee nummers terug begonnen we met het voorleggen van drie praktijksituaties. In dit nummer zetten we die reeks voort. En ontspannen doorbladeren is er niet bij; jij bent de arbiter en jij moet het dus oplossen!***
Veel plezier ermee!
Vraag 4

	West

  --
	Noord

1(
	Oost

1(
	Zuid

1( (belooft 4+ hartens en 6+ punten)


Oost zegt daarop dat 1( een onvoldoende bod is. 

De arbiter wordt uitgenodigd. 

Hoe ga je hiermee om?

Antwoord zaak 4

Communicatie

Er valt veel te communiceren. Om te beginnen heeft west het recht om het 1(-bod te accepteren. Maar het is niet correct als je je beperkt tot alleen het stellen van die vraag. West kan alleen een goed besluit nemen als hij de gevolgen van zijn keus kan overzien. Vooral de nieuwe Spelregels eisen dat. Want… niet accepteren kan voor west onaantrekkelijker zijn dan ruimhartig wél accepteren.

Kijk mee!

· Als west het onvoldoende bod van 1( niet accepteert, moet zuid dat bod vervangen. Vroeger leverde dan alleen de wijziging in 2( geen verdere restricties op. Met de nieuwe regels mag zuid ook een ander bod straffeloos doen, op voorwaarde dat deze even goed of specifieker zijn hand omschrijft dan het eerste – onvoldoende – bod. 

· Accepteert west het onvoldoende bod wél, dan ontneemt hij zuid daarmee de kans om zijn hand specifieker te omschrijven, én heeft west meer biedruimte om zijn eigen hand in de bieding te gooien.

Als west 1( wél accepteert, is het probleem daarmee afgehandeld. 1( blijft staan en west mag elke bieding doen die niet lager is of gelijk aan 1(.

Als west 1( niet accepteert moet je in gesprek met zuid. Want ook zuid heeft recht op nadere informatie. Om ongeoorloofde informatie te voorkomen, neem je zuid apart, mét zijn dertien kaarten. 

Leg uit dat zijn vervangende bod geen verdere gevolgen heeft, als zijn vervangende bod alle informatie van zijn eerste bod overlapt. 

Als zuids 1(-bod minstens een 5-kaart harten belooft, en een doublet na het 1(-volgbod een 4-kaart harten, kan hij er niet straffeloos doublet van maken. Want door het ingetrokken 1(-bod, weet partner dat die mogelijke 4-kaart van het doublet, minstens een 5-kaart is.

Als zuids 1(-bod minstens een 4-kaart belooft én 6+ punten, en een doublet óók, dan mag 1( straffeloos worden vervangen door doublet; het 1(-bod voegt na dat doublet immers niets toe. 

Als een doublet minstens een 4-kaart harten belooft én nog een andere 4+kaart, mag dat eveneens straffeloos. Want ook dan geeft het doublet specifiekere informatie dan de ingetrokken 1(. Vervanging door 2( mag natuurlijk wel, net als in de oude spelregels. 

Wanneer zuid zijn bod vervangt door een bod dat niet volledig de lading dekt van het ingetrokken bod, geldt als ‘correctie’ dat partner noord dit spel verder moet passen. 

Natuurlijk mag je met de speler mee kijken naar het bepalen van zijn vervangende bod. En daarbij vóóraf zeggen of je dat wel of niet straffeloos accepteert. 

Achteraf moet je nog wel beoordelen of de niet-overtredende partij geen schade heeft geleden door het onvoldoende bod. Is daar sprake van, dan kun je een arbitrale score uitdelen.  

Vraag 5

Je wordt als arbiter uitgenodigd. Het volgende biedverloop wordt je verteld:

	West

  --
	Noord

1(
	Oost

1(
	Zuid

1( (belooft 4+ hartens en 6+ punten)


Meteen na de herhaling van het biedverloop, waaruit dus blijkt dat 1( een onvoldoende bod is, zegt West ongevraagd, dat hij het 1(-bod niet accepteert, waarop Zuid meteen zegt: ‘Ik wil 1( straffeloos corrigeren in doublet, want in ons systeem belooft een doublet in deze situatie een 4-kaart harten én een 4-kaart ruiten.’

Hoe ga je hiermee om?

Antwoord

Vergeet niet de linkerspeler pas het woord te geven nadat je de mogelijkheden hebt uitgelegd.

Deze aanpassing is toegestaan omdat de betekenis van het vervangende bod preciezer is dan het oorspronkelijke 1( bod. Ook als de puntenkracht van de vervangende bieding bijvoorbeeld 10+ belooft.

Communicatie

Communicatief ging er al veel mis. Een veel voorkomend probleem in de praktijk. Het is de kunst om dit soort uitlatingen te voorkomen. De kans is immers bijzonder groot dat daarmee Ongeoorloofde Informatie over tafel gaat, waarmee de sprekers zichzelf alleen maar kunnen benadelen.

Arbitreren is (vooral) ook opvoeden. Wijs de spelers op dit gevaar; en adviseer ze om bij volgende arbitragezaken zich te beperken tot het vertellen van wat is gebeurd, zonder oordelen uit te spreken, en helemaal zonder te vertellen wat hun voornemens zijn! (
Het onvoldoende bod is niet geaccepteerd. Het is heel goed mogelijk dat west het na jouw uitleg wél had geaccepteerd; maar dat station is gepasseerd. Voor eigen rechter spelen kunnen we alleen uitbannen door besluiten waarmee spelers zichzelf mogelijk benadelen NIET terug te draaien. Voorwaarde voor dat niet terugdraaien is dan wel dat zo’n speler op eigen kracht voor eigen rechter speelde, en niet door intimidatie van een tegenstander!

Inhoudelijk

Zuid heeft met doublet zijn keus al gemaakt. En hij heeft gelijk, dat mag ook straffeloos als hij daarmee een 4-kaart ruiten belooft. 

Maar… met zijn opmerking daarover geeft hij wel ongeoorloofde informatie aan zijn partner. Daarmee ontstaat voor jou een dilemma:

1. Je kunt meteen zeggen dat zuids opmerking over zijn 4-kaart ruiten voor noord ongeoorloofde informatie is, en voor OW niet.

2. Je kunt daar niets over zeggen, omdat je geen slapende honden wil wekken, en daar wél op letten in je nabeschouwing. 

Wij adviseren keus 2. Je vertelt duidelijk dat 1( wordt gewijzigd in doublet, en dat je na afloop zult controleren of OW door de gebeurtenis geen schade hebben opgelopen.

Vraag 6

	West

  --


	Noord

2SA


	Oost

pas


	Zuid

2( (Volgens de systeemkaart is 2( Stayman en 3( Niemeijer)


De arbiter wordt uitgenodigd, west accepteert het 2(-bod niet en zuid wil er 3( van maken.

Hoe ga je hiermee om?

Communicatie

Hiermee komen we op een belangrijke aanpassing, lees: verbetering, van de Spelregels. 

Omdat 2( een conventioneel bod is, mocht dat in de oude Spelregels niet straffeloos worden gecorrigeerd in 3(. En ‘niet straffeloos’ hield en houdt in dat partner noord na het vervangende bod dit spel verder moet passen. Met als gevolg dat zuid in plaats van het onvoldoende bod het ideale eindcontract gokte. 

In de nieuwe Spelregels mag ook een conventioneel bod zonder gevolgen worden gewijzigd als de strekking van het nieuwe bod gelijk is aan het oude. 2( vraagt naar het bezit in de hoge kleuren; 3( doet dat ook. Beide biedingen zeggen niets over het bezit van de bieder. Dus is het straffeloos mogen corrigeren naar 3( een uitstekende zaak.

Om misverstanden te voorkomen leg je duidelijk uit dat met de nieuwe Spelregels 2( zonder enige beperking voor NZ mag worden veranderd in 3(.

Inhoudelijk

Als achteraf toch blijkt dat het ingetrokken 2(-bod voordeel geeft voor NZ, moet je alsnog een arbitrale score toekennen.
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